От Българската агрохранителна камара (БАхК) поискаха среща с управляващите заради натрупаните и

...
От Българската агрохранителна камара (БАхК) поискаха среща с управляващите заради натрупаните и
Коментари Харесай

Зърнари поискаха нова среща с управляващите

От Българската агрохранителна камара (БАхК) поискаха среща с ръководещите поради насъбраните и нерешени проблеми в бранш " Земеделие ". Това оповестиха от организацията посредством публикувано до медиите отворено писмо.

Те упорстват на мероприятието да участват министър председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Писмото е адресирано и до водачите на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Възраждане.

В него от БАхК напомнят, че на 22-ри януари тази година се е състояла среща в Министерски съвет, само че на нея огромна част от представителните за сектора организации не са били поканени.

" Изненадани сме от метода, който бе прибавен при подготовката и провеждането на срещата с министър-председателя акад. Николай Денков. От обществената информацията, която получаваме, разбираме, че участниците в срещата се чака да дефинират политиките и новите ставки по украинската помощ за 2024 година ", пишат от земеделската организация.

По думите им администрацията в лицето на Министерски съвет и Министерство на земеделието и храните е допуснала грешки при организирането на тази полемика.

" Демонстрираният метод провокира паника и въпроси къде остава ролята на Министерство на земеделието и храните, които са виновни както за анализите и изчисленията, по този начин и за определянето на ставките. Заявените планове за промяна на метода и правене на калкулации отвън потенциала на специалистите на Министерство на земеделието и храните е неочакван и провокира съмнения и паника измежду голям брой членове на браншовите организации ", споделят още от сдружението.

От БАхК са обезпокоени, че спор за заложените средства за подкрепяне на земеделските стопани се позволява след привършване на бюджетната процедура.

Според тях в бюджет 2024 липсват заложени средства по украинската помощ. Не е било обърнато внимание и на митингите, и на импортираните претенции по отношение на тези финанси.

От БАхК са уверени, че секторът се нуждае от подкрепяне и компенсация във връзка с проблемите, зародили от Ковид пандемията, от войната в Украйна и актуалните справедливи фактори и последствията от водената ОСП политика в последния програмен интервал. Българското земеделие има потребност от поддръжка с цел да се развива.

" В тази обстановка, когато към този момент бюджетната процедура е затворена, ние от БАхК търсим политическа поддръжка и от Народното събрание на Република България ", допълват от организацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР